Avonatura - Pedagogisch Bureau - 

 - PEDAGOGISCH BUREAU -

Individuele psychosociale sessies

Zo, dat klinkt pas serieus!  Toch beloof ik je dat het vooral plezierig gaat zijn!

Het kan zijn dat er in jouw leven dingen zijn gebeurd of gebeuren die vervelend zijn, wat je overkwam en waar je niet zo veel mee kunt. Bijvoorbeeld: je ouders zijn gescheiden of er is iemand overleden, (kijk hiervoor ook even op de pagina troosttotem) je wordt gepest op school, je bent verhuisd of.......Het maakt je misschien verdrietig of mat, of…. Nou, ja misschien weet je niet eens wat je voelt (of voel je helemaal niets..).
Wat ook kan zijn is dat je niet lekker in je vel zit, zonder dat je hier een oorzaak van weet. Je bent bijvoorbeeld onzeker, bang of boos. Je hebt buikpijn of bent voor van alles zenuwachtig.
Iedereen heeft hier weleens last van en meestal vind je hier zelf een oplossing voor. Maar soms heb je hier heel veel last van en weet je zelf niet zo goed meer hoe je het op kan lossen. Als dit zo is, kan je bij Avonatura langs komen. Samen gaan we op zoek naar een manier om er beter mee om te kunnen gaan.

 

Zal ik eens een geheim verklappen?
De oplossing heb je eigenlijk altijd al zelf in je, je moet hem alleen nog vinden. Ik zoek graag mee naar de vaardigheid die jij op dat moment nodig hebt.


Wat kun je verwachten?
Je ouders bellen mij voor een afspraak. 
Je komt samen met je ouders/verzorgers bij me langs, zodat we kennis kunnen maken met elkaar. Tijdens deze eerste afspraak vertellen jullie samen waar je aan wilt komen werken en ik vertel wat je allemaal kunt verwachten bij Avonatura.

Daarna kom je een aantal keer alleen naar Avonatura toe. We gaan tijdens deze bezoekjes uitzoeken waar jij goed in bent en wat je wil leren om lekkerder in je vel te komen zitten. Dit doen we wel zo dat je er plezier in hebt. Kijk maar eens bij het stukje over Hoe!

Natuurlijk wil ik ook nog een keer met je ouders/verzorgers praten over ons plan. Het is belangrijk dat zij weten waar wij aan gaan werken, zodat ze jou thuis ook kunnen helpen. Tijdens dit gesprek vraag ik ook aan hen wat zij vinden dat jij goed kan en waarbij je even een steuntje in de rug nodig hebt. Samen gaan wij dit gesprek voorbereiden zodat jij precies weet wat er vertelt wordt over jou.

Hoe gaan wij werken?

Ik kan jouw problemen niet oplossen, dat is ook niet wat er gaat gebeuren. Voor iedereen is er namelijk een andere oplossing voor een probleem. Samen gaan we op zoek naar jóuw oplossing. Hoe? Op de manier die jij het prettigst vindt. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen, te knuffelen of spelen met de hond, pony's of katten. We kunnen ook knutselen, bakken, werken met de zandtafel of spelletjes doen. Als je wilt kunnen we ook een hele tijd praten, maar als je dit niet wilt is dit ook helemaal niet nodig! 

Jij kiest wat we gaan doen en hoe we gaan werken… Je hoeft niet voor één van deze dingen te kiezen, we kunnen iedere week iets anders doen. Terwijl we zo bezig zijn, kletsen we over wat jou bezig houdt, waar jij goed in bent en wat je nog moet oefenen om fijner te kunnen leven.  We oefenen met vaardigheden die jij nodig hebt. Bijvoorbeeld leren ontspannen of praten in plaats van huilen of schoppen.

Aan het eind van ieder bezoek beschrijven we in jouw eigen avonatura-boek wat je gedaan hebt en wat we afgesproken hebben. Ook kunnen hier foto’s, tekeningen en oefenbladen in komen. We maken hier een mooi boek van, wat je aan je ouders/ verzorgers en bijvoorbeeld de meester of juf kunt laten zien.

 

Door de dingen te doen die jij fijn vindt en zo bezig te zijn, zal je merken dat je je gelukkiger, blijer en fijner voelt.