Avonatura - Pedagogisch Bureau - 

 - PEDAGOGISCH BUREAU -

BASIK-Natuurtuin

Natuurlijke omgevingen zijn steeds minder vanzelfsprekend aan het worden binnen het alledaagse leven van de huidige generatie kinderen. Avonatura wil op een laagdrempelige manier bewerkstelligen deze omgevingen en de ervaringen die deze bieden terug te brengen in het leven van alle dag. Terugbrengen in het alledaagse leven kan bijvoorbeeld door als kinderopvanginstelling of school te kiezen voor de aanleg van een natuurtuin. Een natuurtuin waar je je als kind kunt uitleven, een natuurtuin die vriendelijker oogt door het gebruik van ‘zachte’ materialen zoals gras in plaats van uitsluitend ‘harde’ materialen zoals stoeptegels. Een natuurtuin waar plaats is voor ontmoetingen. Ontmoetingen tussen kinderen, ontmoetingen tussen kind en dier, ontmoeting tussen kind en buiten!

Avonatura heeft een vernieuwde vorm van de standaard natuurtuin ontwikkeld. De BASIK-natuurtuin!

‘Basik’ staat in deze naam voor:

Bewust
Afronden in
Samenwerking en
Interactie met
Kinderen

In een BASIK-natuurtuin is ruimte voor inspiratie, levend leren door spelen, er is plaats voor verschillende dieren zoals vlinders, kikkers, vogels, maar ook voor konijnen of kippen of misschien zelfs wel een geit of twee…
In een BASIK-natuurtuin bevinden zich veel verschillende plekjes die door kinderen zelf ontwikkeld worden. Dit zorgt ervoor dat er voor elk kind een lievelingsplekje zal zijn, waar hij/zij zich optimaal kan ontwikkelen.

Avonatura ontwikkelt graag voor en met u een projectplan en een tuinontwerp om zelf een betaalbare basisnatuurtuin aan te leggen die op projectbasis in samenwerking met de kinderen compleet gemaakt wordt. Het plan is uiteraard geheel maatwerk.
Een uitgangspunt achter de BASIK-natuurtuin is dat alle kinderen en medewerkers hun stem mogen laten horen en gehoord worden. Doordat niet alleen de individuele ideeën terug te zien zijn, maar ook de opbouw in samenwerking gaat, blijft iedereen zich verbonden voelen met en verantwoordelijk voelen voor de tuin en voor elkaar. De tuin is echt van iedereen!
Een ander belangrijk uitgangspunt achter de BASIK-natuurtuin is dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van gerecycled en natuurlijk materiaal.

Het projectplan zal bestaan uit een beleidsplan waarin per tuinonderdeel een pedagogische onderbouwing beschreven zal zijn. Daarnaast zult u een praktisch plan van aanpak ontvangen waarin het opbouwen van alle tuinonderdelen beschreven wordt.

Uiteraard is er de mogelijkheid om een training te volgen bij Avonatura die geheel aansluit bij uw eigen tuin. De inhoud van deze training kan geheel in overleg samengesteld worden voor een maximale leeropbrengst van uw gehele team.