Avonatura - Pedagogisch Bureau - 

 - PEDAGOGISCH BUREAU -

Troost-totem

Het kan gebeuren dat je iemand mist. Bijvoorbeeld omdat die persoon verhuist is, vaak in het ziekenhuis is of omdat die persoon overleden is.
Misschien zijn je ouders wel gescheiden en zie je daarom één van de twee niet meer (zo vaak).
Wat de reden ook is, iemand van wie je houdt moeten missen is vreselijk.
Iemand missen doet heel veel verdriet! Zoveel verdriet dat je het niet uit kunt leggen aan een ander. Alles wat je had, valt in duigen. Alles doet pijn, alle kleuren en geuren en blijheid lijken te zijn verdwenen. Je voelt pijn, verdriet, wanhoop. Je huilt, je schreeuwt, je bent boos! Je voelt je moe, je kunt niet eten, je voelt je prikkelbaar, je kunt je niet concentreren! Je denkt dit komt nooit meer goed!

Bij Avonatura kun je werken aan een troost-totem. Een troost-totem kan van alles zijn. Het is in ieder geval altijd iets wat jij zelf maakt en wat een symbolische betekenis heeft voor jou. Het kan bijvoorbeeld verwijzen naar iets wat jij en de persoon die je mist vaak samen deden, of je maakt iets  van een voorwerp van je dierbare. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een knuffel van de lievelingstrui , een schilderij of een beeld voor in de tuin. Alles kan, zolang jij er maar troost uit kunt halen! Tijdens het maken van jouw totem is er ruimte om te praten, te huilen of juist helemaal niets.
Ik kan je verdriet niet weghalen, maar kan je wel helpen om het een plaatsje te geven.

Laat je ouder(s)/begeleiders contact opnemen voor meer informatie.